Новини

26.09.2011

Стартира форумът на блога

С удоволствие Ви съобщавам, че форумът е вече инсталиран и работи
само за вас. Независимо дали сте се регистрирали в блога, ще трябва да
се регистрирате отново и във форума. Задавайте всички ваши въпроси там.
Форумът е достъпен чрез главното меню на блога.24.09.2011

Facebook група откри изложба в Националния етнографски музей
В залите на Националния етнографски музей бе открита изложбата "Диалог между минало и настояще. Дантела и везба", представяща произведения на "Работилница Седянка".

"Работилница Седянка" е проект на група жени, събрани в социалната мрежа от желанието да съхранят и предадат на младите поколение традиционни техники на ръкоделие (изработването на совалкови дантели, фриволитé, кене и шевици). Заниманията на членовете на Facebook групата "Работилница Седянка" са изцяло насочени към нашето съвремие, защото те са убедени, че добрите техники и модели от отминалите години трябва да се развиват, за да оцелеят и да останат живи. Жените от "Седянка" са започнали с изработването на традиционни модели. Разгръщането на фантазията и вдъхновението им личи в съвременните интерпретации на традицията - миниатюрни бижута, изработени с техниката на кенето; големи и малки пана, реализирани чрез техниката на совалковата дантела; шевици върху модерно облекло; различни декорации от фриволите.

Целта на "Седянка" е създаването на мрежа от хора, увлечени от магията на ръкоделието. От по-възрастните жени усвояват основите на техниките от миналото. Младите последователи, които обучават и приобщават към любимите си занимания, са най-голямото им вдъхновение и надежда за бъдещето.

Изложбата ще остане в залите на НЕМ до 31 октомври 2011 година. Куратори на изложбата са Анита Комитска и гл. ас. д-р Ива Кюркчиева. /БГНЕС

Източник на статията: БГНЕС